×

Het verhaal van... Judith Ummels

Persoonlijk begeleider, 5 jaar.

In de functie van persoonlijk begeleider probeer ik alle mogelijke informatie over, van en voor een cliënt te verzamelen om hem/haar zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Wij begeleiden cliënten voornamelijk door hun zelfredzaamheid te stimuleren. Ik zet bepaalde zaken en professionals in gang die nodig zijn om aan informatie te komen en ik onderhoud contact met de cliënt en familie/mantelzorgers. Ik stel samen met de cliënt een begeleidingsplan op aan de hand van alle verzamelde informatie en begeleid de cliënt vervolgens samen met mijn team.
 
Hiernaast ben ik ook nog stagebegeleider. In deze functie begeleid ik onze stagiaires/leerlingen zo goed mogelijk binnen hun stage-/leerplek. Ik wil een vertrouwensband creëren zodat zij, ongeacht wat er speelt, naar mij toe zullen komen om hun verhaal te delen. Het is van belang dat ik contacten onderhoud met stagiaires, werkteam, school en praktijkbegeleider.

Als meisje van negen vertelde ik al dat ik ‘gehandicaptenverzorgster’ wilde worden, net als mijn moeder. Vele jaren later wilde ik dat nog steeds. De zorg zit in je, of het zit niet in je. Het is bij mij altijd het gevoel geweest dat ik kreeg als ik mensen met een beperking (in welke zin dan ook) kon helpen om vooruit te komen. Ik ben de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 4 gaan volgen, waar ik echt op mijn plek zat. Tijdens mijn opleiding heb ik drie jaar stagegelopen bij de organisatie waar ik inmiddels ruim een jaar werk. Ik werd aangenomen als assistent begeleider en werk nu als persoonlijk begeleider. Inmiddels werk ik in een ‘dreamteam’, ga ik met heel veel energie en goede zin naar mijn werk en ga ik altijd met voldoening naar huis.

Mijn baan bestaat uit veel meer dan alleen het wassen van de billen van cliënten. Ik luister naar cliënten als zij ergens mee zitten, niet lekker in hun vel zitten, ergens niet uit komen, hulp nodig hebben met wat dan ook of als zij gewoon een schouder nodig hebben om op te huilen. Als persoonlijk begeleider bied je niet alleen je hulp aan, maar ook je geduld, inlevingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen. En ook al lijkt het soms anders, dit wordt enorm gewaardeerd.

Het leukste aan mijn baan vind ik niet alleen het begeleiden van cliënten maar ook dat er moeite gedaan wordt om te kijken naar mogelijkheden voor werknemers. Ik haal het beste uit mijzelf door een opgeruimde werkruimte en rustige werksfeer te creëren. Ook helpt het mij als ik mijzelf uitdaag in mijn werk (op welke manier dan ook). En het geeft mij veel rust en zekerheid als er vertrouwen in mij is.