×
< Terug naar overzicht

Oplevering Kuyperhof donderdag 1 april a.s.

30 maart 2021

Maart 2020 is de eerste schop de grond in gegaan voor de bouw van het nieuwe woonbegeleidingscentrum (WBC) van SGL in Weert, ‘Kuyperhof’ genaamd. De bouw is voorspoedig verlopen en het eindresultaat is zeer verrassend. Donderdag 1 april a.s. levert Wonen Limburg het innovatieve gebouw op. Eind juni kunnen de bewoners verhuizen naar hun nieuwe thuis.

Wonen Limburg is eigenaar van het gebouw, SGL huurt het van Wonen Limburg. Van Wijnen Sittard droeg zorg voor de bouw van het nieuwe WBC. Nieuwbouw was noodzakelijk omdat het huidige Maartenshuis niet meer voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die SGL stelt aan haar woonomgevingen. Het Maartenshuis bestaat inmiddels 46 jaar. De doelgroep alsook de kwaliteitseisen voor zorg en wonen zijn door de jaren heen flink veranderd. Daarmee was nieuwbouw een logische stap voor SGL.

Binnen en buiten één
De nieuwbouw is gevestigd direct naast de huidige locatie en biedt woonruimte met 24-uurs begeleiding aan 28 volwassenen met hersenletsel. Een aansprekende plek, midden in een woonwijk en dichtbij alle basisvoorzieningen. Alle cliënten hebben hun eigen appartement met een eigen voordeur in een gezamenlijk gebouw. Kuyperhof telt 28 ruime appartementen (47 m2, in plaats van de huidige 27 m2) en diverse gezamenlijke ruimtes zoals een woonkamer en keuken, maar ook ruimtes voor dagbesteding. Sociale contacten tussen de bewoners en omwonenden worden gefaciliteerd in en rondom het gebouw, bijvoorbeeld door de grote tuin die binnenkort aangelegd wordt. SGL vindt integratie in de wijk en goed contact met de buurtbewoners heel belangrijk.

Bewoners bepalen
SGL heeft gekozen voor een welzijnsbevorderende omgeving. Een aantrekkelijk woon-, werk- en leerklimaat draagt indirect bij aan het welbevinden van de cliënt. Bij de ontwikkeling van de plannen voor Kuyperhof zijn bewoners en medewerkers van het Maartenshuis nadrukkelijk betrokken. “Ons doel was om bewoners zoveel mogelijk de vrijheid te geven en zelf te laten beslissen wat ze willen en wat niet”, vertelt teamleider Nico Salden van Maartenshuis/Kuyperhof. Met die reden vormen Peter Jacobs, Nancy Hendrikx en Luuk de Haan, bewoners van het Maartenshuis, al bijna vier jaar een bouwcommissie. “Hun mening is absoluut bepalend. Het wordt hun thuis!”.

Zorgtechnologie voor meer kwaliteit van leven
Ieder appartement wordt – binnen de financiële mogelijkheden - op maat van de bewoner ingericht. Afgelopen maanden is een uitgebreid traject doorlopen om wensen en behoeftes van cliënten en medewerkers in kaart te brengen. Zo hebben er gesprekken plaatsgevonden met elke bewoner en de mantelzorger(s) samen met een fysiotherapeut, ergotherapeut en persoonlijke begeleider om te formuleren wat de bewoner nodig zou hebben om zo veel mogelijk eigen regie te ervaren in de nieuwe woning. Zorgtechnologie speelt hierbij een belangrijke rol. Nico: “Wij willen zorgtechnologie inzetten om de eigen regie en de kwaliteit van leven van de cliënten te verhogen. Zelf deuren en gordijnen kunnen openen, lampen en verwarming kunnen bedienen. Een digitaal planscherm om activiteiten en afspraken bij te houden en te zien welke begeleiders aanwezig zijn. Zaken die door SGL ontwikkeld zijn en worden, mede door dit traject. Maar er is ook ruimte voor individuele wensen. Voor Peter wordt bijvoorbeeld geregeld dat hij via zijn rolstoel met zijn kin de deuren en gordijnen kan openen, dit maakt hem stukken onafhankelijker.” Lees hier uitgebreide informatie over het bijzondere traject.

Zorgtechnologie ondersteunt de bewoners, en ook de zorgprofessionals. Zorgtechnologie maakt efficiënter werken mogelijk, waardoor er nog meer aandacht voor de cliënt is. Door de woonkwaliteit te verbeteren, draagt het woonconcept Kuyperhof bij aan verbetering van het welzijn van de cliënt én de kwaliteit van werken van de medewerker. “Het nieuwe woonbegeleidingscentrum zal het familie- en thuisgevoel onder bewoners en medewerkers nog verder versterken”, aldus Nico.

Verhuizing
Eind juni staat de verhuizing gepland. Voor de toekomstige bewoners en hun naasten een spannende tijd, een moment waar ze al maanden naar toe leven. In de tussentijd worden de puntjes op de i gezet van het interieur. Als het coronatechnisch mogelijk is volgt in de zomer een openingsfeestje voor alle betrokkenen. Wat er met het oude gebouw gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Nieuwe koers van SGL
De nieuwbouw van Kuyperhof is een mooi voorbeeld van de nieuwe strategische koers die SGL heeft ingezet. Het streven van SGL is om een vooruitstrevende platte en transparante organisatie te worden, waarin de expertise en eigen regie van medewerkers, cliënten en naasten leidend zullen zijn. Een organisatie die de eigen regie van de cliënt en naasten centraal stelt in al haar handelen. En een organisatie die medewerkers in hun kracht zet en vertrouwen in hen heeft. Dit alles precies zoals bij de bouw van Kuyperhof gebeurd is.

Benieuwd naar het gebouw? Bekijk Nico’s vlogs eens, waarin hij het nieuwe gebouw laat zien en betrokkenen aan het woord laat: www.youtube.com/channel/UCqDYnGZGk-g9xqq7WRLUq1Q.

SGL watermerk